Meer groen in jouw straat!

12 mei 2022 Ingrid Burghard

Samen tuinieren voor een groenere straat. Het is leuk wonen in de Amaliastraat in de Rivierenwijk in Utrecht, maar het is helaas de minst groene wijk van Utrecht…

Heel fijn dus dat één van de bewoners het initiatief heeft genomen om te kijken of er meer buren interesse hadden om de straat te vergroenen.

Hij heeft het voortouw genomen en al snel was er een serieuze commissie met 7 actieve buren. Maar waar te beginnen?

Na een eerste brainstorm kwamen ze er al snel achter dat de aanleg van geveltuintjes één van de minst omslachtige groene ideeën was om mee te starten.

Een straat vol met tuintjes staat natuurlijk al een stuk leuker en groener en is een relatief makkelijke actie die door de bewoners zelf kan worden opgepakt.

Na een paar avonden bij alle buren langsgaan bleek dat er veel animo en enthousiasme was onder de bewoners. Maar liefst 38 tuintjes worden met elkaar aangelegd.

Na deze positieve reacties gingen ze echt aan de slag. Eerst deden ze een aanvraag via het initiatievenfond en kregen contact met het wijkteam. Hierna werden ze doorverwezen naar de Project Secretaris Vergroening voor onder andere de Rivierenwijk van de gemeente Utrecht; Inge Aarts.

Er bleken al meerdere groene projecten te lopen in de Rivierenwijk, dus dit plan paste daar perfect in.

Inmiddels is de aanleg van de tuintjes in volle gang in de Amaliastraat en hebben ze nog een fijn voordeel; ze krijgen als pilot-straat extra hulp van tuinman Pieter! Elke maandag, woensdag en vrijdag is hij in de straat en door de actieve straat-app zijn er steeds genoeg buren die hem meehelpen bij de aanleg van de tuintjes. In april kwamen alle plantjes en toen kon iedereen zelf zijn tuintje gaan onderhouden en ervoor zorgen dat de straat groen wordt en blijft.

Wil jij ook een groene(re) straat en wil je weten hoe je dat het beste aanpakt in Utrecht? Op deze webpagina vind je alle informatie over geveltuinen: De gemeente stelt de geveltuinen-bakfiets beschikbaar en als je samen met jouw buren een geveltuin wilt aanleggen dan kun je meedoen met de geveltuinen burendag in september of een aanvraag doen bij het Initiatieven Fonds.

Op Utrecht Natuurlijk vind je allerlei tips en trucs voor een geveltuin. Bijvoorbeeld welke planten je het beste kunt kiezen.

Woon je in de Rivierenwijk? Er zijn veel mogelijkheden om iets te doen, zie link

Of neem direct contact op met Inge Aarts via rivierenwijkgroen@utrecht.nl.

Wil je eerst nog liever even een aantal zaken bespreken of kijken of er misschien nog andere mogelijkheden zijn, dan kun je ook altijd terecht bij jouw buurtteam.

Ook in andere steden in Nederland worden dit soort initiatieven ondernomen. Je kunt dan het beste beginnen bij jouw eigen gemeente.